ע"ע
בית דין ארצי לעבודה
|
184-09
18/12/2011
|
בפני השופט:
1. עמירם רבינוביץ 2. יגאל פליטמן 3. סיגל דוידוב-מוטולה
|
- נגד - |
התובע:
פיודור קרבצ'נקו עו"ד אורן יוגב
|
הנתבע:
חברת השמירה בע"מ עו"ד שלמה בכור
|
פסק-דין |
השופטת סיגל דוידוב-מוטולה
1. בפנינו ערעור וערעור שכנגד על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (השופט ד"ר יצחק לובוצקי ונציגי הציבור גב' שרה ברנדפלד ומר אברהם שלו; עב' 7541/07), אשר דן בזכויותיו הסוציאליות של המערער כעובד בענף השמירה.
המחלוקת העיקרית נגעה לזכאות המערער לגמול שעות נוספות, על אף שחתם על הסכמה ל"הסדר תוספת כוללת" מכוח ההסכם הקיבוצי הכללי בענף השמירה.
התשתית העובדתית
2. המערער, מר פיודור קרבצנ'קו, הועסק על ידי המשיבה - חברת השמירה בע"מ - החל מיום 1.7.02. בתחילה הוצב מטעמה כשומר בבניין משרדים ברח' הרכב בתל אביב, והחל מיום 1.2.04 - משך למעלה משנתיים - שימש כשומר באתר המכללה האקדמית תל אביב יפו (להלן -
האתר ו
המכללה בהתאמה).
לפי עדויותיהם של המערער והעד מטעמו, אשר לא נסתרו, המערער עבד במכללה במתכונת עבודה קבועה, מדי לילה בימים א' - ו' בין השעות 23.00 - 7.00, ובנוסף לכך במוצאי שבת בין השעות 19.00 - 7.00.
3. המשיבה חברה בארגון הארצי של מפעלי השמירה, ומכאן שחלות על מערכת היחסים בין הצדדים הוראות ההסכם הקיבוצי הכללי בענף השמירה והאבטחה, כפי שנחתם ביום 12.7.72, על עדכוניו (להלן -
ההסכם הקיבוצי).
4. ביום 21.6.02 חתם המערער על "
אישור בדבר הסדר על תוספת כוללת בעד עבודה בשעות נוספות בימי חול", בו נכתב כדלקמן (להלן -
אישור התוספת הכוללת):
"הריני לאשר בזה את הסכמתי לקבלת תוספת כוללת במקום גמול עבודה בשעות נוספות בימי חול וזאת בהתאם לאמור בפסקאות 6 - 10 לסימן ח' בפרק הרביעי של הסכם העבודה הקיבוצי הכללי...
כדי להימנע מכל ספק הריני לאשר בזה כי תוכן ההוראות הנ"ל של ההסכם הקיבוצי הוסבר לי והובן על ידי יפה, לאמור:
א.
ההסדר הנעשה ביני לביניכם לפי כתב אישור זה יעמוד בתוקפו כל עוד לא יבוטל על ידי הודעה מוקדמת של 14 יום בכתב שתישלח בדואר רשום על ידי אליכם או על ידיכם אלי, הכל לפי העניין.
ב.
כל עוד עומד הסדר זה בתוקפו, אהיה זכאי לקבל מכם שכר העולה ב - 9% על השכר הרגיל המשתלם לי בעד כל שעת עבודה בכל יום חול החל משעת העבודה הראשונה ובלתי תלוי במספר שעות העבודה שאעבוד, לרבות ימים בהם אעבוד שמונה שעות בלבד או אפילו פחות משמונה שעות.
ג.
מאידך ברור לי כי כל עוד עומד הסדר זה בתוקפו לא אהיה זכאי לקבלת גמול בעד עבודה בשעות נוספות בהתאם להוראות הכלולות בחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א - 1951.
ד.
הסדר זה יחול על העסקתי בימי חול ואילו בעד עבודה בתחום שבת או מועד תשולם לי תוספת של 50% על שכרי הרגיל בעד כל שעה משעות עבודתי בתחום השבת, המועד או יום המנוחה כנ"ל".
בתחתית המסמך נרשם "העתק: מועצת פועלי תל אביב".
5. המערער קיבל לאורך כל תקופת עבודתו שכר שעתי, בגובה שכר המינימום, תוך פירוט מספר השעות בתלוש השכר תחת הכותרת "שעות העסקה". בנוסף לכך קיבל "שעות שבת" ו"שעות חג" בשיעור 150%.
בכל תלושי שכרו מופיעים, מעבר לכך, רכיבי שכר נוספים, בסכומים משתנים, אשר שמותיהם השתנו מ"תוס' שכר מגיע" ל"שעות השלמה" ל"שכר". בדרך כלל סכומים נוספים אלה צוינו בתלוש השכר ללא פירוט, אך לעיתים - דוגמת חודש 1/04 - עם פירוט שכלל שכר מינימום שעתי בהכפלת מספר שעות. החל מחודש 7/06 חדלו רכיבי השכר הנוספים מלהופיע, ובמקומם נרשמו "ש.נ. 125%", "ש.נ. 150%", "ש.נ. 125% שבת" ו"ש.נ. 150% שבת".
6. ביום 3.10.06 הגיעו יחסי העבודה בין הצדדים לידי סיום, במקביל לסיום ההתקשרות בין המשיבה למכללה. אין מחלוקת כי המערער המשיך לעבוד כשומר במכללה, באמצעות חברת האבטחה החדשה שהחלה לעבוד באתר (להלן -
קבלן השמירה החדש). לטענתו, עשה כן לאחר שלא קיבל כל הצעת עבודה חלופית מהמשיבה, על אף שידעה כי היא עתידה להפסיק ליתן שירותי שמירה באתר.
7. ביום 22.7.07 הגיש המערער את תביעתו לבית הדין האזורי, במסגרתה תבע פיצויי פיטורים, הפרשי שכר (הכוללים בחובם גמול שעות נוספות וגמול עבודה במנוחה השבועית), פיצוי בגין אי ביצוע הפרשות פנסיוניות, דמי הבראה, פדיון חופשה, דמי חגים, השבת ניכויים מהשכר ותוספת ותק.